Olası Başlıklar
- Uydular ve Çözünürlükleri
- Uydu Çözünürlükleri
- Uydu Çözünürlükleri Arasındaki Farklar
- Uydular ve Mekansal Çözünürlükleri
Uydu Görüntülerinde Mekansal Çözünürlüklerin Karşılaştırılması
Merhaba;
Her uydu farklı çözünürlüklerde görüntüler sunmaktadır. Bu çözünürlükler dört gruba ayrılmaktadır.
- Mekansal Çözünürlük
- Spektral Çözünürlük
- Radyometrik Çözünürlük
- Zamansal Çözünürlük
Bu dört gruptan birincisi olan mekansal çözünürlükle ilgili bir kıyaslama yapıldığında ortaya ne gibi durumlar çıkmaktadır inceleyelim. Fakat öncelikle mekansal çözünürlük nedir bunu tam olarak tanımlayalım.
Mekansal Çözünürlük Nedir?
Mekansal çözünürlük, bir görüntüde ki bir nesneyi ifade eden piksel sayısıyla orantılıdır. Örneğin görüntü üzerinde ki bir ev(cisim) tek bir piksel ile ifade edildiğinde bunu ayırt etmek oldukça zor hatta imkansız olacaktır. Fakat bu cisim örneğin 10 piksel ile ifade edildiğinde ayırt edilmesi daha kolay hale gelecektir. İşte bu durum bize mekansal çözünürlüğü kısaca ifade eder. Görsel bir örnekle açıklayacak olursak eğer;
Yukarıda ki örnek resimlerin her biri aynı boyutlardadır. Fakat bu boyut içerisinde ki piksel sayısı artmakta yani piksel boyutları küçülmektedir. Resimlerde de gözüktüğü üzere bir cismi ifade eden piksel sayısı ne kadar artarsa o cisim ile ilgili çözünürlükte o kadar artmaktadır. Bu piksel sayıları mekansal çözünürlüğü oluşturur. Gelin şimdi bu durumu uydu görüntülerinde de test edelim ve sonra sonuçlarına bakalım.
Öncelikle uydu çözünürlükleri ile ilgili bilgiler verelim.
- 10 m: Sentinel-2 red, green, blue bands
- 15 m: Landsat 7 & 8 panchromatic band
- 20 m: Sentinel-2 bands 5, 6, 7, 8a, 11, and 12
- 30 m: Landsat 4–5 TM bands (excl. thermal)
- 60 m: Sentinel-2 bands 1, 9, and 10, Landsat 1–5
- 100 m: Landsat 8 Thermal infrared bands
- 120 m: Landsat 4–5 thermal band
- 250 m: MODIS bands 1 and 2
Artık uydu görüntülerinde mekansal çözünürlük karşılaştırmaları ile ilgili örneklerimize geçebiliriz.
Örnek 1;
San Francisco (8 km x 8 km)
Örnek 2;
Lake Pukaki, New Zealand (8 km x 8 km)
Öncelikle 10 metre 15 metre gibi uydu görüntülerinde mekansal çözünürlük değerlerinin ne ifade ettiğini açıklayalım. Konuda bahsi geçen 10 metre çözünürlük ile ifade edilmek istenen şey şudur; her bir piksel yer yüzünde ki 10 metrelik bir alanı ifade eder. Yani mekansal çözünürlüğümüz 10 metre olarak düşünülebilir.
Sonuç Olarak
Sonuç olarak baktığımız zaman uydu görüntülerinde mekansal çözünürlük bize nesneleri ayırt etmemiz ve onları doğru tanımlayabilmemiz için gereklidir. Bu da yapacağımız çalışmalarda mekansal çözünürlüğümüz ihtiyaca göre ne kadar iyi olursa o kadar doğru sonuçlar elde edeceğimiz anlamına gelir. Örneğin; bir bölgede ki göl sınırını ifade etmek istediğimizde ihtiyacımız olan mekansal çözünürlük daha düşükken, yüksek olması bize veri yükü dışında bir şey kaybettirmez ve daha detaylı sınır çizimi yapmamıza da imkan tanır, bu göl içerisinde bulunan cisimleri de ifade etmeye kalktığımız da daha yüksek çözünürlüklere ihtiyaç duyarız. Bu yüzden yapacağımız projeye göre mekansal çözünürlük seçmemiz bizim için oldukça önemlidir.
Umarım bu konu ile ilgili bir şeyler arayan kişilere yardımcı olabilmişimdir. Lütfen yorum yapmayı ve paylaşarak başkalarını da haberdar etmeyi unutmayın.
İyi çalışmalar dilerim.
Yararlanılan Kaynak: https://medium.com/@anttilip/comparison-of-spatial-resolutions-in-satellite-images-3185963a2e96
Çok açık ve iyi anlaşılır. İşime yaradı. Teşekkür ederim. Spektral ve Radyometrik çözünürlük kavramlarını da açıklarsanız çok sevinirim.
Bilgilendirme için teşekkürler. Kafamda fikir oluşacak kadar bilgilendim.
Maden saham da inceleme yapmak istiyorum. Sonuç alabilir miyim?
Ne gibi? Ne için?
Bahsettiğiniz teknoloji yapay zeka teknolojisinin ilerlemesi ile farklı yerlerde de kullanılacaktır. Güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler.
Daha geniş kapsamlı bilgi vereceğin müsaitlik durumuna kavuşman ümidiyle😀 ellerine sağlık.
Fırsat buldukça yazı eklemeye çalışacağım. Şimdilik ısınma turu olarak bu yazıyı paylaştım. 🙂 Sağolasın Enesim.