Merhaba,
Bu yazımda GIS LOUNGE‘den Caitlin DEMPSEY‘in Tarım ve CBS isimli makalesini sizlere aktarmaya çalışacağım. Cbs teknolojisi ürün yönetimi için önemli bir araç haline gelmiştir. Coğrafi veriler, tarım arazisinin verimli bölümler halinde bölünmesine yardımcı olurken, bu bölümlere ne zaman ve ne oranda dikim yapılacağı, ne kadar ürün elde edilebileceği ve verimli gübrelemenin nasıl olacağı konusunda da bizlere bilgi veriyor. Uydu ve hava görüntüleri, arazinin mevcut durumunu hızlı bir şekilde analiz etmede kullanılıyor. Yapılan ön tespit doğrultusunda topraktan alınan örnekler ile hassas bir analiz imkanı elde ediliyor. Coğrafi veriler ve arazi analizlerini kullanarak düşük maliyetle yüksek verimlilik elde etmek için uygulanacak gübre ve sulama miktarlarını rahatlıkla ortaya koyabiliyoruz.
Daha ayrıntılı bilgiyi, daha sonra sizlere aktarmaya çalışacağım “Hassas Tarımda Coğrafi Teknolojiler” isimli Peter Roderick makalesinde bulabileceksiniz.
Bu teknolojide en önemli etmen uzaktan algılamadır. Organik veya diğer yetiştirilmiş bitkilerdeki farklılıklar ve çeşitlilikler uydu görüntüleri ile kolayca tespit edilebilecek niteliktedir.
Avrupa Uzay Ajansı(ESA), Ecocert(Organik Sertifikasyon Kuruluşu) ve bu alanda hizmet veren diğer kuruluşlarla çalışmakta. Bu çalışmalar sonucunda, çeşitli uydulardan alınan görüntülerde ki yansımalar inceleniyor ve analizleri yapılıyor. Tarımda farklılaştırma çalışmaları bu şekilde sürdürülüyor. Şuan Liege Üniversitesi tarafından desteklenen teknoloji ileriye yönelik, sürdürülebilir projeler için fayda sağlayacağa benziyor diyebiliriz.
ESA bu çalışmalarında, SPOT-4, KOMPSAT-2, LANDSAT5,PROBA ve WORDVIEW-2 gibi uydulardan aldığı hiperspektral görüntüleri analiz ederek, verim tahminleri gibi konularda da sonuçlar elde etmiştir. Ecocert temsilcisi Dr. Pierre Ott. incelemer sonucunda bu yöntemle 80%-100% arasında bir başarı sağlandığını vurgulamıştır.
Sizlere bazı yabancı kaynakları buradan vermek istiyorum.
Plant Hardiness Zone Map
Showing zones of plant hardiness by the U.S. Department of Agriculture (USDA).
GIS and Agribusiness
ESRI’s web page on agriculture. Articles and support for utilizing GIS in this field.
GIS Agriculture Models
Research article on “Potential for Integrated GIS-Agriculture Models for Precision Farming Systems”.
MapShots
Web site for the EASI suite of software with a focus on data management for agriculture. Find information about this software including conferences and trainings.
Books
GIS Applications in Agriculture – by Francis J. Pierce (Editor), David Clay (Editor)
GIS in Site-Specific Agriculture – by James D. Westervelt (Author), Harold F. Reetz (Author)
Burak bey merhaba,
Ben tüm istanbul’un raster görüntüsünü indirmek istiyorum ama earth explorer sitesinde beceremedim açıkçası.. indirdiğim zaman eski tarihli indirebildim, o da tamamen arazi hiç bir yapılaşma yok.. ya yanlış yaptım ya da o site çok gereksiz.. mesela hatay.dre dosyası var elimde, bir altlık açıyorum hemen oturuyor ve yaklaşınca çözünürlükte hiç bozulma yok.. bu veriyi nereden ve nasıl indirebilirim yardımcı olabilir misiniz mümkünse? elinizde varsa da vallahi mail olarak gönderebilirseniz çok memnun olurum.. şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim..
Maalesef elimde mevcut bir veri değil ve nereden temin edebileceğinizi bilemiyorum. Kolay gelsin.
Gerçekten ileride CBS tüm disiplinlerde kullanılacak bir sistem olucak ve şimdiden kendimizi bu anlamda geliştirmek biz geomatik mühendislerinin yararına olucak bir iş kapısı olucak.
Size katılıyorum Fesih Bey. Dünyada meydana gelen gelişmeleri takip ettiğimizde bunun nesnel örneğini görüyoruz. Bilgi sistemleri ve Geomatik Mühendisliği özelinde coğrafi bilgi sistemi insanlığın doğası gereği tarihin her zamanında bilinçli yada bilinçsiz uygulanmış ve günümüzdeki bu müessesenin temeli olmuştur. Yorumunuz için teşekkür ederim.