Merhaba,

Bu yazımda, wordpress karakter sınırı olarak bilinen tema tasarlayanları veya temaları ufak değişiklikler yapmadan kullanamayanları ilgilendiren bir fonksiyondan bahsedeceğim. WordPress karakter sınırı işlemini yapacağımız bu fonksiyonumuzun adı, Excerpt.

Pekala, nedir bu Excerpt?

Excerpt wordpress üzerinde tanımlı olarak gelen ve özet yazı oluşturan yani wordpress harf sınırlama veya wordpress karakter kısıtlama dediğimiz işlemi yapan bir kısaltma fonksiyonudur. Yani, yazdığınız yazıları ana sayfada göstermek isterken eğer bu fonksiyonu kullanırsanız, wordpress karakter sınırı koyacak ve yazılarınız 55 kelime ile sınırlandırılarak gösterilecektir. Bu kelime sınırını wordpressin dosyalarından değiştirebilirsiniz fakat ben bu yolu tercih etmiyorum. Tema üzerinden değişiklik yapmak bana daha doğru geliyor. Çünkü bazı yerlerde özet karakter sayısı farklı değerlerde kullanmak isteyebiliyorum. Bazı yerlerde karakter sayısını 55 yaparken bazı yerlerde 30, 40 vb. yapma imkanım doğuyor. Bu da tasarım açısından bana esneklik ve kolaylık sağlıyor.

Excerpt ile Content arasındaki fark

Aynı işleri yapıyor gibi gözükebilir fakat Content tüm makale verinizi çekecektir. Excerpt dediğimiz gibi tamamını değil bir kısmını çekiyor. Artık özet gösterimleri için excerpt fonksiyonunu öneriyorum.

Gelin nasıl kullanacağımıza bir bakalım.

Not: Ben kelime sınırı ile tasarım çok ideal yapılamadığı için size harf(karakter) sınırı olarak kullanımını anlatacağım.

Öncelikle functions.php (Fonksiyon) dosyamızı tema klasörümüzde buluyoruz. En alta ?> etiketinden önce aşağıda vereceğim kodları yapıştırıyoruz.

function get_excerpt($count){
$permalink = get_permalink($post->ID);
$excerpt = get_the_content();
$excerpt = strip_tags($excerpt);
$excerpt = mb_substr($excerpt, 0, $count);
$excerpt = $excerpt.'...'; /* A */
return $excerpt;
}

A: Bu kısımda ‘…’ ile gösterilen bölge karakter sınırından sonra ekelenecek üç noktadır. Siz buraya devamı linki, >>>, […] vb. gibi yazının devamının olduğunu gösteren ibareler ekleyebilirsiniz.

Şimdi gelelim bu fonksiyonu döngü içerisinde nasıl kullanacağımıza. Tema dosyalarınız içinde özet gösterilen archive.php veya content.php gibi yerlerde aşağıdaki kodlardan herhangi birini buluyoruz. (Tema yapımcısı tarafından herhangi biri kullanılmış olabilir.)

<?php the_excerpt() ?>
<?php the_content() ?>

Bu kodlar yerine aşağıdaki kodu ekliyoruz.

<?php echo get_excerpt(XY) ?>

Önemli: XY sizin karakter sınırınızdır ve sayısal değer almalıdır. (Örneğin ben, bazı yerlerde 120 bazı yerlerde 140 olarak kullanıyorum.)

Sonuçlarına sitemdeki anasayfadan veya kategori sayfalarından bakabilirsiniz.

Beğendiyseniz paylaşmayı veya yorum yapmayı unutmayınız lütfen.

Advertisement
Önceki İçerikJetpack site_inaccessible – Jetpack Kurulum Sorunu
Sonraki İçerikMatlab Excelden Veri Okuma
Abone Ol
Bildirim Al
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Satıriçi Geribildirimi
Tüm yorumları göster.